Fogamzásgátlás

Fogamzásgátlás

Hírdetés

A fogamzásgátlás 3 szabálya

2010.08.23. 09:41 - huntika

Címkék: fogamzásgátlás

Dr. Czeizel Endre elmondja mi az a három szabály, amelyet mindenképpen figyelembe kell venni a fogamzásgátlás során.

1. Minden módszer jobb a semminél!

A fogamzásgátló-módszerek hatásfoka eltérő, de mindegyik képes a nemi élet mellett várható terhességek bekövetkeztének csökkentésére. Minden módszernek lehet létjogosultsága. Még a gyengébb hatásfokú megszakított érintkezésnek is, mely az ondókilövellést megelőzően, a hímvessző kihúzását jelenti a hüvelyből. Ha nem kerül ondó a hüvelybe, nem történhet fogamzás. A fiúk önkielégítés során szerzett tapasztalatai segítik sikeres alkalmazását, mert időben megérzik az ondókilövellés közeledtét. Hátránya, hogy hatékonysága elmarad a kívánatostól. Száz, e módszert alkalmazó pár közül egy év alatt 17-nél történik fogamzás. Ok lehet a fiúk ügyetlensége, figyelmetlensége, meg az, hogy a nemi izgalom során a húgycsőben megjelenő úgynevezett előnedvben is lehetnek ondósejtek, illetve, hogy a szeméremtájékra ürített ondósejtek, ha ritkán is, de bejutnak a női nemi szervbe és okozhatnak fogamzást.

Ugyancsak a "minden módszer jobb a semminél" szabály kapcsán említhető meg az úgynevezett kimosakodás. Ha a szeretkezés után a lány azonnal erőteljesen, bő vízzel (pl. a zuhanyrózsa hüvelybemenetelre helyezésével) kiöblíti hüvelyét, képes lehet a fogamzást kivédeni. Az öblítés "módszer" hatékonysága azonban csekély: 100 nő közül, aki csupán a kimosakodást alkalmazza, 40 esik teherbe egy év alatt.

2. Minden párnak meg kell találnia a neki legjobban megfelelő módszert!

A fogamzásgátlás megválasztásakor mindenekelőtt az egészségi állapotra kell figyelemmel lenni. Vannak betegségek, amelyek eleve kizárják bizonyos módszerek, például fogamzásgátló tabletta alkalmazását. Meghatározó lehet az életkor is. A biológiai érés után még elég hosszú idő telik el a gyermekvállaláshoz szükséges érett személyiség eléréséig és a társadalmi-gazdasági feltételek megteremtéséig, ezért különösen fontos a fiatalok fogamzásgátlása. Figyelembe kell venni a tizenéves kor biológiai sajátosságait és a tapasztalatlanságot is. Leginkább az óvszer és a fogamzásgátló tabletta ajánlható. A gyermekek születése közötti időszakban vagy időszakokban is szükséges a fogamzásgátlás.

A szoptatásnak is van fogamzásgátló hatása, ez azonban nem eléggé biztonságos, ráadásul korunkban általában túl rövid is a szoptatási idő. Ugyanakkor a szoptatás időszakának speciális körülményeit (eleve csökken a fogamzóképesség) hasznosítani lehet, ezért ezeket figyelembe vevő fogamzásgátló tablettát állítottak elő. A kívánt gyermekszám elérése után még hosszú ideig fennáll a fogamzás lehetősége, ezért szükséges a fogamzásgátló tabletta alkalmazása.

Jelenleg a nők 85 százaléka 28 éves koráig világra hozza gyermekeit, ám 51 éves korukig, ha csökkenő mértékben is, de termékenyek. A szeretkezés gyakorisága is lényeges lehet a fogamzásgátló-módszer megválasztásakor.

 Más a helyzet ritka, alkalmi (pl. ha katona a partner) és megint más a gyakori, rendszeres szeretkezéskor. Sajátos egyéni szempontokra, mint például a vallás, is gondolni kell. Végül fontosak a fogamzásgátló módszerekkel kapcsolatos korábbi tapasztalatok és ismeretek. A lényeg tehát az, hogy nem lehet mindenki számára ugyanazt a módszert ajánlani, minden párnak magának kell megtalálnia a számukra optimális fogamzásgátló módszert.

3. Minden fogamzásgátló módszer alkalmazását meg kell tanulni!

Sok fajta módszer ismert, de mindegyik igényel bizonyos ismeretet és tapasztalatot. A különböző fogamzásgátló-módszerek alkalmazása mellett bekövetkező nem kívánt terhességek okainak elemzése csaknem mindig technikai hibákra derít fényt. Ezen nem is csodálkozhatunk, mivel korábban a fiatalokat igazából senki sem tanította meg a fogamzásgátló módszerek alkalmazásának csínjára-bínjára. Pedig erre nagyon nagy szükség van, hiszen életek és sorsok függnek tőle. Éppen ezért fontos, hogy minél több iskolában kerüljön bevezetésre a "Felkészülés a családi életre" tantárgy.
 
 

A bejegyzés trackback címe:

https://fogamzasgatlas.blog.hu/api/trackback/id/tr672240498

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Daffy · http://naprendszerek.eu 2011.05.13. 20:47:33

Sziasztok!

Szerintem nem ártana a mai fiataloknak is elolvasni ezeket a fogamzásgátló módszereket, mert sajna csak későn jönnek rá, hogy miként is kellett volna védekezni. Egy ilyen blogot az iskolákban kéne mutogatni a gyermekeknek mielőtt befejezik tanulmányaikat, hogy legyen egy kis fogalmuk arról, hogy az aktív nemi élet nem gyerekjáték.


süti beállítások módosítása