Fogamzásgátlás

Fogamzásgátlás

Hírdetés

A leggyakoribb nemibetegségek

2010.08.23. 09:39 - huntika

Címkék: tünet nemibetegség

A leggyakoribb nemibetegségek 

Gardnerella vaginalis

A baktériumos hüvelygyulladás egymagában is kellemetlenséget okoz a nőnek, nagyobb gond azonban, hogy növeli más bajok kockázatát. Például hajlamossá teszi a pácienst a terhességmegszakadás vagy -megszakítás utáni medencebeli gyulladásra, méhbelhártya-gyulladásra, terhesség során pedig a hüvelyben föllelhető kórokozó baktérium a magzatvíz befertőződését, magzatburok-gyulladást, a magzatburok megrepedését, következésképp koraszülést idézhet elő.
Tünetei:
hüvelyi váladék híg, egynemű, fehér, szürkés vagy sárga színű, kellemetlen halszagú, s viszketést idézhet elő.

Trichomonas vaginalis


A trichomóniázis a húgycső vagy a hüvely nemi úton terjedő betegsége, melyet egy egysejtű élőlény, a Trichomonas vaginalis okoz.
A Trichomonas vaginalis gyakran fertőzi férfiak és nők nemi szerveit és húgyutait. Nőkben azonban nagyobb eséllyel alakulnak ki tünetek.
Panaszok, tünetek:
Nőkben a betegség általában zöldes-sárgás, habos hüvelyi váladékozással kezdődik.
Súlyos esetben a szeméremajkak és a környéki bőr gyulladása, valamint a nagyajkak duzzanata látható. Vizeletürítéskor érzett fájdalom vagy gyakori vizelés, melyek hólyaghurutban is tapasztalhatók.
Trichomóniázisos férfiaknak nem feltétlenül vannak tüneteik, de akkor is megfertőzik partnereiket. Sok férfinakhúgycsőgyulladásra jellemző tünetei vannak, a húgycső felőli váladékozással, vizeletürítéskor érzett fájdalommal és gyakori vizelési ingerrel.

 
Herpes simplex


Két fajtája ismert, a HSV1, amely a szájon és a szemen jelentkező, jól ismert herpeszes kiütésekért felelős, és a HSV2, amely a nemi úton terjedő fertőzésként számon tartott herpes genitalist okozza. E megkülönböztetés azonban nem örökérvényű: a nemi szerveket néha a HSV-1 támadja meg. A fertőzés átadható a bőrelváltozások közvetlen érintésével, és néha az idülten fertőzött emberek szájáról és nemi szerveiről a fellángolások közötti (tünetmentes) időszakokban.
A HSV-fertőzés apró hólyagokat okoz a bőrön és a nyálkahártyákon. Miután a hólyagosodás (erupció) lezajlott, a vírus, szunnyadó (látens) állapotban marad abban az idegsejtcsoportban (ganglionban), amelyik a fertőzött területet idegekkel ellátja. A vírus időről időre újra működésbe lép, szaporodni kezd, és az idegrostokon eljut a bőrhöz - és ott hólyagokat kelt ugyanazon bőrterületen, ahol korábban. A vírus olykor megjelenhet a bőrön vagy a nyálkahártyákon akkor is, amikor ott hólyag nem mutatkozik.

 

A tünetmentes herpeszfertőzés fellángolását (reaktiváció) az ajkon és a nemi szerveken kiválthatja láz, havi vérzés, érzelmi megrázkódtatás vagy a védekezőrendszer gyengülése. Ajakherpeszes epizódot előidézhet testi sérülés, például fogászati beavatkozás vagy az ajkakat érő túlságosan erős napsugárzás. A kiváltó ok gyakran nem is ismert.

A Herpes tünetei :


A nemi szervi herpeszfertőzés első ízben súlyos és elhúzódó lehet, többszörös fájdalmas hólyagokkal a nemi szervek körül. Gyakori a láz és az általános elesettség, és egyesekben égő érzés vizeléskor. A fertőzött személyek egy részének semmilyen tünete sincs. A nemi szerveken fellángoló herpesz bevezető, a hólyagosodást órákkal vagy 2-3 nappal megelőző tünetei többek között bizsergés, kellemetlenség, viszketés vagy csípőtáji fájdalom. A nemi szervek bőrén és nyálkahártyáján vörös peremmel körülvett fájdalmas hólyagok jelennek meg. A hólyagok hamar felszakadnak, és fekélyeket hagynak maguk után.
A nemi szerveken fellángoló herpesz jellemző esetben egy hétig tart.


Chlamydia trachomatis

A klamídiázis nagyon elterjed fertőzés, a Chlamydia trachomatis nevű baktérium okozza.
A betegség kellemetlen húgycsőfertőzést idéz elő, amit erős viszketés és vizeléskor égő érzés kísér.
Férfiaknál a prosztata és a mellékherék, nők esetében a hüvely, a méh, a petevezeték és a petefészkek is érintettek lehetnek, ami terméketlenséghez vagy méhen kívüli terhességhez vezethet.
A fertőzés gyakran észrevétlen marad, egyébként problémamentesen gyógyítható antibiotikumok segítségével. Az újszülöttek is gyakran megfertőződnek, esetükben kötőhártya- és tüdőgyulladás lép fel.

Actinomyces

Az aktinomikózis idült fertőzés, melyet többnyire a fogínyen, a fogakon és a mandulákon megtelepedett Actinomyces israelii nevű baktérium okoz.
Ez a fertőzés különböző helyeken tályogok kialakulásához vezet.
A legtöbb beteg a kezelés során lassan gyógyul, de gyakran hónapokig tartó antibiotikus terápiára és ismételt műtéti feltárásokra lehet szükség. A nagy tályogokat a sebész kiüríti, és általában a tünetek megszűnte után még néhány hétig penicillinnel vagy tetraciklinnel antibiotikum-terápia indokolt.
A méhen belüli fogamzásgátló eszközt (IUD) viselő nők hüvelyi, méhnyaki váladékából lehet izolálni. Kismedencei gyulladásos betegségre hajlamosíthat. A legjobb kezelés az IUD eltávolítása, majd néhány hónap múlva új felhelyezése.

Candida albicans

 

Az élesztőgomba (Candida albicans) nagyon széles körben elterjedt, és a szexuális úton terjedő gombás fertőzések leggyakoribb kórokozója. Ez az önmagában ártalmatlan fertőzés (a hüvely, ill. a pénisz makkjának a gyulladása) azonban kellemetlen tüneteket okozhat, mint pl. viszketés és égő érzés. Nők esetében ezenkívül hüvelyváladékozás is fellép.

A gombás fertőzés speciális gyógyszerek (antimikotikumok) és megfelelő higiéniás intézkedések mellett jól kezelhető.

 

Torulopsis grablata

A természetben mindenütt előforduló sarjadzógombák. Rendkívül ritka, az egész szervezetet érintő betegség okoz. Többnyire akkor támadják meg az emberi szervezetet, ha immunitás valamilyen okból csökkent aktivitású. 

Lymphogranuloma venereum


A betegséget a Chlamydia trachomatis speciális törzsei okozzák és Közép-Európában nagyon ritka. A fertőzést követő minimum 14 nap után a nemi szervek területén élesen elhatárolható kis csomók jelentkeznek, amelyek daganattá is nőhetnek. A kevés, fájdalmas csomó 10–14 nap után spontán gyógyul, ezért gyakran figyelmen kívül hagyják őket. Csak az ágyéki nyirokcsomók (akár ököl nagyságú) duzzanata következtében keresi fel a beteg az orvost. Problémák elsősorban akkor keletkeznek, ha a nyirokcsomók kifelé felszakadnak (fisztula), avagy ha a test belsejében elhelyezkedő nyirokcsomók is érintettek. A betegség diagnózisa a fertőzött területen a kórokozók közvetlen kimutatása révén vagy vérvizsgálat segítségével történik. A betegség kezdeti stádiumban antibiotikumok segítségével gyógyítható. 
 
 

A bejegyzés trackback címe:

https://fogamzasgatlas.blog.hu/api/trackback/id/tr272240489

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.


süti beállítások módosítása